- دو نگرانی اصلی در مورد کنسروماهی، مقدار جیوه و اثرگذاری در محیط زیست می باشد.
- برخی دیگر از نگرانی ها در کنسرو ماهی شامل مقدار چربی و سدیم و سالم بودن قوطی کنسرو می باشد.
جیوه و مصرف توصیه شده ماهی و کنسرو ماهی
- جیوه یک فلز سنگین است که اغلب به دلیل آلودگی آب در برخی ماهی ها وجود دارد. (آلودگی به فلزات سنگین یکی ازمشکلات مهم زیست محیطی و یکی از نگرانیهای مهم بهداشت مواد غذایی است که درمیوه ها و سبزیجات و سایر مواد غذایی متاسفانه کم یا زیاد وجود دارد. معمولا منابع ورود فلزات سنگین درمحیط زیست عمدتاً، فعالیتهای انسانی، فعالیت های صنعتی، کودهای شیمیایی، کودهای حیوانی، فاضالاب شهری، کمپوست و آفت کشها و وقایع طبیعی هستند.)
- تحقیقات نشان داده است که قرار گرفتن زیاد در معرض جیوه می تواند باعث مشکلات جدی در سلامتی انسان از جمله اختلال در سیستم عصبی مرکزی شود.
- از آنجایی که ماهی تن، ماهی های کوچک دیگری را می خورد که ممکن است قبلاً به جیوه آلوده شده باشند، این فلز ممکن است درماهی تن جمع شده و متمرکز شود. بنابراین، ماهی تن نسبت به برخی از انواع ماهیها مانند سالمون یا تیلاپیا ، جیوه بیشتری دارد.
- اما مقدار جیوه موجود بستگی به نوع ماهی و کوچک و بزرگی ماهی دارد.
به طور کلی، گونههای بزرگتر ماهی تن، مانند چشم بزرگ و آلباکور، دارای جیوه بیشتری هستند.
از سوی دیگر، ماهی های تن کوچکتر، مانند ماهی تن سبک و اسکاپ جک، جیوه کمتری دارند.
از آنجایی که کنسرو ماهی تن معمولاً از انواع جوانتر و کوچکتر استفاده می شود، معمولاً جیوه کمتری نسبت به فیلههای ماهی تن منجمد یا تازه دارد.
در ایران ماهی هوور با حداکثر طول 130 سانتی متر و ماهی گیدر با حداکثر طول 195 سانتی متر و ماهی زرده با حداکثر طول 100 سانتیمترموجود می باشد و استفاده می گردد که با توجه به جثه کوچکشان مقدار جیوه بالایی نخواهند داشت.
بزرگسالان
- مطالعات نشان داده است افرادی که حداقل یک بار در هفته ماهی با جیوه بالا مصرف میکنند، سطح جیوه بالایی دارند و بیشتر در معرض خستگی هستند . لذا مردم باید از مصرف ماهی یا کنسرو ماهی تن خارجی تهیه شده از آلباکور را به یک وعده 4 اونس (113 گرم) در هفته محدود کنند.
این به این دلیل است که جیوه بیشتری دارد.
- درعوض، سعی کنید ماهی ها یا کنسرو ماهی تن کم جیوه بخورید.
خردسالان
- نکته مهم، تحقیقات نشان داده است که قرار گرفتن در معرض جیوه به ویژه برای سیستم عصبی کودک در حال رشد سمی است.
- به همین دلیل، باید مصرف ماهی وکنسرو ماهی را که به نوزادان و کودکان می دهند محدود کنند.
- کودکان 2 تا 10 ساله می توانند دو تا سه بار در هفته تا 1 اونس (28 گرم)، ماهی به مقدارکم، از ماهی یا کنسرو ماهی با جیوه کم مصرف کنند.
- مصرف ماهی در نوزادان در سال اول زندگی توصیه نمی شود.
در حال حاضر هیچ توصیه ای برای مصرف ماهی و کنسرو ماهی در نوزادان وجود ندارد.
زنان باردار یا شیرده
- توصیه می شود که زنان باردار یا شیرده از مصرف ماهی های با جیوه زیاد پرهیز کنند.
- مصرف کنسرو تن ماهی آلباکور نباید بیش از 4 اونس (113 گرم) در هفته باشد.
- برای زنان باردار و شیرده خوردن ماهی ها و کنسرو ماهی های کم جیوه بی خطر است.
- د و تا سه وعده 4 اونسی (113 گرمی) در هفته را توصیه می شود.
اثرگذاری در محیط زیست
- از آنجایی که ماهی تن بسیار محبوب است، نگرانی زیادی در مورد صید بی رویه انواع خاصی وجود دارد.
- صید بیش از حد ،یک نگرانی است زیرا بر اکوسیستم اقیانوس ها تأثیر می گذارد و می تواند عرضه غذا را برای جمعیت هایی که به این ماهی ها به عنوان منبع اصلی پروتئین خود وابسته هستند، کاهش دهد.