مضرات ماهی و کنسرو ماهی

  • دو نگرانی اصلی در مورد کنسروماهی، مقدار جیوه و اثرگذاری در محیط زیست می باشد.
  • برخی دیگر از نگرانی ها در  کنسرو ماهی  شامل مقدار چربی و سدیم و سالم بودن  قوطی کنسرو می باشد.

جیوه و مصرف توصیه شده ماهی و کنسرو ماهی

  • جیوه یک فلز سنگین است که اغلب به دلیل آلودگی آب در برخی ماهی ها وجود دارد. (آلودگی به فلزات سنگین یکی ازمشکلات مهم زیست محیطی و یکی از نگرانیهای مهم بهداشت مواد غذایی است که درمیوه ها و سبزیجات و سایر مواد غذایی متاسفانه کم یا زیاد وجود دارد. معمولا منابع ورود فلزات سنگین درمحیط زیست عمدتاً، فعالیتهای انسانی، فعالیت های صنعتی، کودهای شیمیایی، کودهای حیوانی، فاضالاب شهری، کمپوست و آفت کشها و وقایع طبیعی هستند.)
  • تحقیقات نشان داده است که قرار گرفتن زیاد در معرض جیوه می تواند باعث مشکلات جدی در سلامتی انسان از جمله اختلال در سیستم عصبی مرکزی شود.
  • از آنجایی که ماهی تن، ماهی های کوچک دیگری را می خورد که ممکن است قبلاً به جیوه آلوده شده باشند، این فلز ممکن است درماهی تن جمع شده و متمرکز شود. بنابراین، ماهی تن نسبت به برخی از انواع ماهی‌ها مانند سالمون یا تیلاپیا ، جیوه بیشتری دارد.
  • اما مقدار جیوه موجود بستگی به نوع ماهی و کوچک و بزرگی ماهی دارد.

به طور کلی، گونه‌های بزرگ‌تر ماهی تن، مانند چشم بزرگ و آلباکور، دارای جیوه بیشتری هستند.

از سوی دیگر، ماهی های تن کوچکتر، مانند ماهی تن سبک و اسکاپ جک، جیوه کمتری دارند.

از آنجایی که کنسرو ماهی تن معمولاً از انواع جوان‌تر و کوچک‌تر استفاده می شود، معمولاً جیوه کمتری نسبت به فیله‌های ماهی تن منجمد یا تازه دارد.

در ایران ماهی هوور با  حداکثر طول 130 سانتی متر و ماهی گیدر با حداکثر طول 195 سانتی متر و ماهی زرده با حداکثر طول 100 سانتیمترموجود می باشد و  استفاده می گردد که با توجه به جثه کوچکشان مقدار جیوه بالایی نخواهند داشت.

بزرگسالان

  • مطالعات نشان داده است افرادی که حداقل یک بار در هفته ماهی با جیوه بالا مصرف می‌کنند، سطح جیوه بالایی دارند و بیشتر در معرض خستگی هستند . لذا مردم باید از مصرف ماهی یا کنسرو ماهی تن خارجی تهیه  شده از آلباکور را به یک وعده 4 اونس (113 گرم) در هفته محدود کنند.

 این به این دلیل است که جیوه بیشتری دارد.

  • درعوض، سعی کنید ماهی ها یا کنسرو ماهی تن کم جیوه بخورید.

خردسالان

  • نکته مهم، تحقیقات نشان داده است که قرار گرفتن در معرض جیوه به ویژه برای سیستم عصبی کودک در حال رشد سمی است.
  • به همین دلیل، باید مصرف ماهی وکنسرو ماهی را که به نوزادان و کودکان می‌ دهند محدود کنند.
  • کودکان 2 تا 10 ساله می توانند دو تا سه بار در هفته تا 1 اونس (28 گرم)، ماهی به مقدارکم،  از ماهی یا کنسرو ماهی با جیوه کم  مصرف کنند.
  • مصرف ماهی در نوزادان در سال اول زندگی توصیه نمی شود.

در حال حاضر هیچ توصیه ای برای مصرف ماهی و کنسرو ماهی در نوزادان وجود ندارد.

زنان باردار یا شیرده

  • توصیه می شود که زنان باردار یا شیرده از مصرف ماهی های با  جیوه زیاد پرهیز کنند.
  • مصرف کنسرو تن ماهی آلباکور نباید بیش از 4 اونس (113 گرم) در هفته باشد.
  • برای زنان باردار و شیرده خوردن ماهی ها و کنسرو ماهی های  کم جیوه  بی خطر است.
  • د و تا سه وعده 4 اونسی (113 گرمی) در هفته را توصیه می شود.

اثرگذاری در محیط زیست

  • از آنجایی که ماهی تن بسیار محبوب است، نگرانی زیادی در مورد صید بی رویه انواع خاصی وجود دارد.
  • صید بیش از حد ،یک نگرانی است زیرا بر اکوسیستم اقیانوس ها تأثیر می گذارد و می تواند عرضه غذا را برای جمعیت هایی که به این ماهی ها به عنوان منبع اصلی پروتئین خود وابسته هستند، کاهش دهد.