طب سنتی برای ماهی نیز همانند سایر خوراکیها خواص و دستور مصرف خاصی را پیشنهاد میکند که در صورت رعایت آن میتوانیم از عوارض طبع سرد آن در امان بمانیم.
ماهی را با چه مصلحاتی بخوریم:
- آب نارنج :بهترین طعمدهنده برای ماهی که میتوان با آن مصرف کرد، آب نارنج است. نارنج تنها طعمدهنده ترشی است که مزاج گرمی دارد.
- موادغذایی شیرین:
کشمش
عسل
خرما
مصرف ماهی شکم پر از قدیم در کشور مرسوم بوده و به دلیل استفاده از موادغذایی شیرین مانند کشمش از مضرات ماهی میکاهد و مصرفش بسیار مناسب است.
- ادویههای گرم:
زنجبیل
فلفل سیاه
آویشن
پودر زیره
خردل
نمک
زردچوبه
دارچین
در مازندران و گیلان، ماهی را با کمک ادویههای گرم به اعتدال میرسانند.
- استفاده از طعم دهنده های گیاهی و سبزیهای معطر :
چوچاق
خالواش
مرزه
ترخون
گلپر
زیتون
زیتون پرورده
سیر
در گیلان از گیاهانی مثل چوچاق و خالواش استفاده میکنند. خالواش گیاهی همخانواده نعناع است.
چوچاق نیز گیاهی شبیه به گشنیز است که از عوارض سردی ماهی میکاهد.
مرزه، ترخون و گلپر نیز از جمله سبزیهای مفید برای طعم دادن به ماهی هستند.
در اکثر نقاط ایران قبل از پختن ماهی آن را به مدت ۲ تا ۶ ساعت به شکل شکمپر یا در مجاورت این سبزیهای معطر قرار میدهند.
- روغن بادام شیرین
- کنجد
- گردو
خوردن ماهی با سردی هایی مانند سماق، آبغوره، سرکه و آبلیمو، تنها برای افراد بسیار گرم مزاج بلااشکال است. در این میان، سرکه بر سایر موارد ارجح است.
ماهی ها را با چه مواد غذایی نخوریم:
همزمانی خوردن ماهی با بعضی غذاها و چاشنیها مناسب نیست:
- تخممرغ
- شیر
- ماست
- دوغ
- سالاد
- میوه
- هر چه مزه ترشی دارد مثل:
آبلیمو
ترشی
سیرترشی
ابغوره
سرکه
سماق
متخصصان تغذیه خوردن ماهی با لیموترش را توصیه میکنند، چون لیمو هم طعم بهتری به گوشت ماهی میدهد و هم ویتامین C موجود در آن به جذب آهن ماهی کمک میکند. اما مصرف مقادیر زیاد چاشنیهایی، چون لیموترش و انواع ترشیها به همراه ماهی به دلیل آن که هردو طبع سردی دارند بخصوص برای سرد مزاجان توصیه نمیشود، چون ضمن اینکه سبب بیحالی، ضعف و هضم سخت غذا میشود، تشدیدکننده بیماریهای سرد همچون روماتیسم، آلزایمر، افسردگی و... است.
دیدگاه خود را بنویسید