طب سنتی برای ماهی نیز همانند سایر خوراکی‌ها خواص و دستور مصرف خاصی را پیشنهاد می‌کند که در صورت رعایت آن می‌توانیم از عوارض طبع سرد آن در امان بمانیم.

ماهی را با چه مصلحاتی بخوریم:

  • آب نارنج :بهترین طعم‌دهنده برای ماهی که می‌توان با آن مصرف کرد، آب نارنج است. نارنج تنها طعم‌دهنده ترشی است که مزاج گرمی دارد.
  • موادغذایی شیرین:

کشمش

عسل

خرما

مصرف ماهی شکم پر از قدیم در کشور مرسوم بوده و به دلیل استفاده از موادغذایی شیرین مانند کشمش از مضرات ماهی می‌کاهد و مصرفش بسیار مناسب است.

  • ادویه‌های گرم:

زنجبیل

فلفل سیاه

آویشن

پودر زیره

خردل

نمک

زردچوبه

دارچین

در مازندران و گیلان، ماهی را با کمک ادویه‌های گرم به اعتدال می‌رسانند.

  • استفاده از طعم دهنده های گیاهی و سبزی‌های معطر :

چوچاق

خالواش

مرزه

ترخون

گلپر

زیتون

زیتون پرورده

سیر

در گیلان از گیاهانی مثل چوچاق و خالواش استفاده می‌کنند. خالواش گیاهی هم‌خانواده نعناع است.

چوچاق نیز گیاهی شبیه به گشنیز است که از عوارض سردی ماهی می‌کاهد.

مرزه، ترخون و گلپر نیز از جمله سبزی‌های مفید برای طعم دادن به ماهی هستند.

در اکثر نقاط ایران قبل از پختن ماهی آن را به مدت ۲ تا ۶ ساعت به شکل شکم‌پر یا در مجاورت این سبزی‌های معطر قرار می‌دهند.

  • روغن بادام شیرین
  • کنجد
  • گردو

خوردن ماهی با سردی هایی مانند سماق، آبغوره، سرکه و آبلیمو، تنها برای افراد بسیار گرم مزاج بلااشکال است. در این میان، سرکه بر سایر موارد ارجح است.

ماهی ها را با چه مواد غذایی نخوریم:

همزمانی خوردن ماهی با بعضی غذا‌ها و چاشنی‌ها مناسب نیست:

  • تخم‌مرغ
  • شیر
  • ماست
  • دوغ
  • سالاد
  • میوه
  • هر چه مزه ترشی دارد مثل:

آبلیمو

 ترشی

سیرترشی

ابغوره

سرکه

سماق

 متخصصان تغذیه خوردن ماهی با لیموترش را توصیه می‌کنند، چون  لیمو هم طعم بهتری به گوشت ماهی می‌دهد و هم  ویتامین C موجود در آن به جذب آهن ماهی کمک می‌کند. اما مصرف مقادیر زیاد چاشنی‌هایی، چون لیموترش و انواع ترشی‌ها به همراه ماهی به دلیل آن که هردو طبع سردی دارند بخصوص برای سرد مزاجان توصیه نمی‌شود، چون ضمن این‌که سبب بی‌حالی، ضعف و هضم سخت غذا می‌شود، تشدید‌کننده بیماری‌های سرد همچون روماتیسم، آلزایمر، افسردگی و... است.