بسیاری از خانواده‌های ایرانی با شروع فصل گرما بر اساس یك سنت و رسم نانوشته از خوردن ماهی اجتناب می‌كنند و این غذا را مخصوص فصل سرد سال می‌دانند.

1- نظر طب سنتی:

 متخصصان طب سنتی غذا‌های تهیه شده با ماهی را ویژه فصل گرم معرفی و مصرف آن را توصیه می‌كنند.
از نظر طب سنتی، ماهی طبعی سرد و فصل تابستان طبعی گرم دارد و به همین دلیل مصرف انواع ماهی‌ها به صورت كبابی یا بخارپز یا تركیبی همچون قلیه ماهی و ماهی شكم پر نه تنها هیچ ضرری برای بدن ندارد ، بلكه مفیدتر از فصول سرد سال است .

2- نظر علم تغذیه:

متخصصان تغذیه معتقدند گوشت ماهی علاوه بر مقوی و مغذی بودن ، در مقایسه با گوشت قرمز و مرغ بسیار سهل‌الهضم و سبك است و به سرعت جذب می‌شود و به همین دلیل نیز برای فصل گرم مناسب تر است .

3- باوری برآمده از فصل صید در شمال ایران:

شاید علت اصلی این باور نادرست ، شمال ایران ،به عنوان كانون صید و عرضه ماهی به صورت سنتی باشد كه به سایر نقاط كشور هم سرایت كرده است .
مصرف ماهی تا همین چند دهه پیش تنها از راه صید آن از رودخانه ها و دریاها امكان پذیر بود و صیادان نیز تنها در فصل پاییز و زمستان به صید ماهی اقدام می كردند.
محدود شدن صید در فصول سرد سال عمدتا به دو دلیل بود :

  • اول این كه ماهی های شناخته شده نزد مردم برای مصرف در این فصول به آب های ساحلی نزدیك می شدند
  • و دیگر این كه فصل سرد سال ضریب ماندگاری ماهی از صید تا مصرف را افزایش می داد .


مهم ترین مشكل بیشتر مردم برای مصرف ماهی حتی در زمان حاضر با وجود انواع وسایل سرمازا و انجمادگر ، سرعت فاسد شدن آن در هوای آزاد و تغییر بو و طعم آن است و این مشكل به طور قطع در زمان های قدیم بسیار شدیدتر بود و در نتیجه در محدود شدن صید و مصرف ماهی در فصل سرد سال اثرگذاری مهمی داشت .
همچنین اگر چه گونه های مختلف ماهیان قابل مصرف در شمال كشور در دهه های اخیر متنوع شده و افزایش یافته است ولی در زمان های نه چندان دور تنها گونه های سفید و كپور شناخته شده بود كه فصل مهاجرتشان به آب های ساحلی دریای خزر و رودخانه ها پاییز و زمستان است .
در سال های اخیر متنوع شدن ماهیان دریایی و رودخانه ای در استان های شمالی سبب شده است تا صید و صیادی در تمامی فصول سال ادامه یابد و گسترش صنعت پرورش ماهی هم امكان مصرف این ماده پروتئینی پرخاصیت با ارزش غذایی بالا را در تمامی فصول سال از جمله تابستان فراهم كرده است .